Barcelona
Maresme
21035 h.
10 m.

Vilassar de Mar

És una vila de la que consta al pla litoral del Maresme. S’estén a la desembocadura de la ribera de Cabrils, entre els termes de Premià de Mar i Cabrera de Mar. La pesca i la construcció nàutica, abans predominants, han estat desplaçades per la funció de centre de turisme d’estiueig i residencial. s’hi pot trobar el senyorial passeig marítim, amb palmeres i jardins, instal·lacions del Club Nàutic. Un antic hostal junt a la carretera allotja la Gliptotea Monjo, d’Enric Monjo. El zoo del Maresme constitueix un petit parc molt adequat per a visitar-lo amb els nens.

El que avui es coneix com a Vilassar de Mar a finals del segle xiv no era res més que un petit nucli de barraques o “botigues” habitades per pescadors que exercien la seva activitat a les aigües costaneres de Vilassar amb el permís del poder feudal dels senyors del castell de Vilassar que estenia la seva jurisdicció sobre les captures pesqueres.

El nucli de pescadors i pagesos anà creixent i ja a la dècada dels anys 20 del segle xviii iniciaren la construcció del temple de Sant Joan. En endavant, per diferenciar els dos nuclis aparegué la distinció de Sant Joan de Vilassar que convisqué fins a la darreria del segle xviii amb el topònim de Cap de Vilassar i Veïnat de cases de mar de Vilassar o simplement Veïnat de mar de Vilassar.

La Festa Major de Vilassar de Mar se celebra anualment la setmana del 24 de juny, per Sant Joan Baptista, patró de la localitat. Durant aquestes festes es poden veure molts actes diversos: com l’arribada de la Flama del Canigó, la Penjada de l’Ase Innocenci de la torre del campanar, l’arribada del traficant d’esclaus Pigat i la Lucía, els gegants del poble