Barcelona
Garraf
67733 h.
22 m.

Vilanova i la Geltrú

Municipi i cap de la comarca del Garraf, a la costa, a llevant de la desembocadura del riu de Foix.

El terme municipal és limitat al NE per Canyelles, a l’E per Sant Pere de Ribes, al S per la Mar Mediterrània, a l’W per Cubelles i al NW pel terme de Castellet i la Gornal, de l’Alt Penedès. El terme comprèn els darrers contraforts del massís de Garraf, i la plana litoral ocupa la resta del territori. La façana marítima fa uns 6 km.

El cap de municipi és la vila de Vilanova i la Geltrú. S’hi troben, a més, petites caseries i diversos masos, alguns dels quals centren alguna de les moltes urbanitzacions que solquen el terme, o bé els donen el nom, com per exemple la Masia d’en Cabanyes, el Pi Torrat, el Racó de Santa Llúcia, l’Aragai o la Torre del Veguer, entre d’altres. El nucli originari de la vila de Vilanova i la Geltrú és el barri de la Geltrú, topònim que deriva del nom de Guisaltrud, del germànic Wisaltrud. D’altra banda, Vilanova fa referència a la quadra que existia prop del castell de la Geltrú i a la qual el rei Jaume I concedí franquícies i carta de poblament el 1274.

Entre les festes de més tradició que se celebren a Vilanova destaquen, pel seu interès folklòric, la dels Tres Tombs (festa de Sant Antoni Abat o festa major d’hivern), la festa major de les Neus (o festa major d’estiu) i, sobretot, el Carnaval de Vilanova.