Lleida
Aran
178 h.
1255 m.

Vilamòs

Vilamòs és un municipi de la comarca de la Vall d’Aran. Està format pel nucli de Vilamòs i el d’Era Bordeta. Aquests, juntament amb altres nuclis de població, formen part del terçon de Lairissa.

El nucli de Vilamòs es troba situat a 1.200 metres d’altitud, en una vessant de la muntanya d’Uishèra.

Sembla ser que Vilamòs és considerat el primer poble de la Vall d’Aran, tot i que, anteriorment la seva ubicació estava en un altre lloc. De fet, estava situada on hi ha actualment l’església de Sant Miquel, a un quilòmetre aproximadament d’on està situat avui en dia. El vell nucli de població va ser destruït per un aiguat.

El nucli poblacional de Vilamòs està coronat per l’església de Santa Maria, d’origen romànic i del segle XII. La seva construcció en aquest període fa que sigui una de les més antigues de la Vall d’Aran. Prop d’aquesta, també hi ha l’ermita de Santa Bàrbara i Santa Llúcia.

Vilamòs compta amb la casa Ecomuseu Ço de Joanchiquet, en la que s’intenta recrear com era una casa i la vida en aquesta població de la Vall d’Aran. Per fer-ho, han conservat el mobiliari i l’atmosfera de principis del segle XX. Ço de Joanchiquet és considerada una casa de les més riques, no només de Vilamòs, sinó també de tot el Baix Aran.

A més, l’entorn natural de Vilamòs és certament envejable per moltes poblacions. Per això, fan gala de diferents itineraris naturals. Destaquem l’excursió al Montlude, situat a més de 2.500 metres, amb una durada d’unes sis hores i amb sortida en aquesta població. És una sortida per fer amb esquís, durant la qual es gaudirà d’unes vistes fantàstiques, en les que destaca les inusuals perspectives sobre Vielha e Mijaran, per un costat, i Canejan, per l’altre. En aquesta sortida, es passarà per la cabana d’Uishera, per sota el Tuc de Sacauva, amunt cap al Còth de Laurit i pels estanys i cabanes en dirección el Còth der Estanh.