Girona
Selva
5818 h.
5 m.

Tossa de Mar

Tossa de Mar és una vila i municipi de la comarca de la Selva, a tocar de les comarques del Baix Empordà i el Gironès. Limita amb els municipis de Lloret de Mar, Vidreres, Caldes de Malavella, Llagostera i Santa Cristina d’Aro.

Tossa de Mar és coneguda per les seves platges i cales en un entorn natural pràcticament verge. Però ofereix molt més: patrimoni romà, medieval i modernista, anècdotes per als mitòmans del cinema i una cuina de primer nivell.

La vila ha estat poblada des del paleolític. Els romans van triar aquest lloc privilegiat de la Costa Brava per construir la ciutat de Turissa al segle I aC. S’hi pot gaudir de la seva herència a la vil·la dels Ametllers, al nucli urbà, on es conserven diversos mosaics.

A Tossa de Mar, també s’endinsar en l’etapa medieval. Durant l’edat mitjana, la seva vila vella es va configurar com un establiment fortificat, l’únic d’aquestes característiques que es conserva al litoral català. Passejant pels carrerons del recinte emmurallat i s’arriba al far, que acull el Centre d’Interpretació dels Fars de la Mediterrània.

A la vila vella s’hi troba la famosa estàtua d’Ava Gardner. L’actriu va visitar les platges de Tossa de Mar durant el rodatge de la pel·lícula Pandora i l’holandès errant, el 1951, fet que va convertir la vila en una destinació turística internacional.

Baixant pel passeig marítim fins al centre del poble i s’hi troben edificis com la petita capella blanca de la Verge del Socors, construïda en època de pirateria, o la casa Sans, d’estil modernista. Continuant pel passeig, un pendent porta fins a la Mar Menuda, passant per la platja del Reig i l’estàtua de Minerva, des d’on s’hi pot admirar la panoràmica del Cap de Tossa.

Els aromes de la cuina marinera criden els transeünts a tastar algun dels plats dels diversos restaurants del passeig marítim. El plat per excel·lència de Tossa de Mar és el cim i tomba, un guisat de peix, patata i allioli. Aquest plat el cuinaven els pescadors quan sortien a la mar. I parlant de gastronomia marinera, qualsevol s’hi pot apropar a l’antiga llotja del peix de Ses Peixateries on es subhastava i venia el peix fresc fins a mitjans dels anys 90 i ara és un espai d’homenatge a la feina de les peixateres, amb una estàtua que les recorda.