Barcelona
Maresme
6427 h.
128 m.

Teià

Situada al vessant de la Serralada de Maria, envoltada de boscos frondosos i travessada per la riera, Teià pot presumir del seu ric patrimoni de masies, algunes de les quals destaquen per la seva majestuositat, com la Torre dels Gegants o can Godó.

Les restes arqueològiques trobades al jaciment de Vallmora, avui convertit en parc arqueològic, confirmen que en temps dels romans aquesta vila va ser un important centre de producció vitivinícola dels voltants de la Barcino romana.

El document més antic que fa referència a Teià, és datat del 958, i tracta de la venda d’una vinya on apareix el toponímic Vila Taliano. Aquest document és clau en la teoria de l’origen romà del nom Teià, que defensa que a partir del gentilici Talius o Talianum s’evolucionà cap a formes com Taliano, Tayano Taya o Teya i Taià o Teià.

Aquest municipi ofereix un entorn per gaudir de la natura i la gastronomia, amb el “relleno” de festa major (guisat de pomes farcides de carn) com a plat estrella. La Festa Patronal de la vila de Teià és el dia de Sant Martí, l’11 de novembre.