Lleida
Pallars Sobirà
420 h.
1258 m.

Soriguera

Soriguera és un poble i municipi de la comarca del Pallars Sobirà. A partir del 1972, durant uns anys s’anomenà, com a municipi Soriguera i Estac. És al terç sud d’aquesta comarca. El cap municipal és actualment la vila de Vilamur, i inclou l’entitat municipal descentralitzada de Tornafort. Ja pertanyia a l’antic municipi de Soriguera, del qual era el cap de districte municipal, abans que hi fos afegit el d’Estac.

La majoria de l’antic terme de Soriguera és a la Vall de Soriguera, antigament anomenada Vall de Siarb, formada pel Riu del Cantó i tots els seus afluents. La part sud-oest, però, és a la carena que tanca aquesta vall per aquella mateixa banda.

El poble de Soriguera és uns 12 quilòmetres al sud-est del cap de comarca, Sort, a poc més de 2,5 de l’actual cap de municipi, Vilamur, a uns 750 metres a ponent del poble de Llagunes (tot i que entre els dos no hi ha comunicació directa a causa de la profunda vall que els separa), i a poc més de dos quilòmetres a llevant de Puiforniu. És a la zona central de l’antic municipi de Soriguera, i a la zona oriental de l’actual municipi ampliat.

A llevant de la població, a la dreta del Riu de Llagunes i a l’esquerra del Barranc de Coma-sarrera hi ha les ruïnes de la Mola del Sastre, antic molí fariner i bataner convertit en central hidràulica que donà llum a Soriguera entre els anys 1920 i el 1972.