Barcelona
Osona
212 h.
716 m.

Sora

El municipi de Sora, amb 31’73 k2 de terme municipal, està format per dues valls o vessants; la de la riera de Sora (afluent del Ter que neix dins el terme d’Alpens i desemboca aigua amunt de Montesquiu) i la de la riera de Cussons. Consta de tres nuclis de població — Sora, El Serradet i Cussons- que reuneixen més de 200 persones, la majoria de les quals viu en masies.

El terme de Sora pertanyé des de l’any 906 al monestir de Sant Joan de les Abadesses; fins que al s.XI passà a la casa Comtal de Barcelona i s’estructurà com a terme feudal entorn del Castell de Duocastella. El poc que en queda avui es coneix per les ruïnes del castell de Rocafiguera perquè és dins la propietat d’aquest mas. El 1628 el compren els Descatllar, residents al Castell de Montesquiu i senyors del terme de Besora i Sant Quirze, amb una forta oposició dels súbdits de Sora. D’aquí prové el lligam amb el Bisaura.

No es pot visitar Sora sense anar a veure la bella Antònia, una sequoia d’uns 30 metres d’alçada plantada a mitjan segle XIX, quan les classes benestants es van enamorar d’aquesta espècie forastera i la van plantar a les proximitats de les grans cases pairals.