Lleida
Segrià
1946 h.
103 m.

Seròs

Seròs es troba al sud-oest de la comarca del Segrià, i és fronterer amb el Baix Cinca, el riu Segre travessa el seu territori en direcció NE-SW.

El nucli principal de població, on hi ha la vila i cap del municipi, està a 103 m d’altitud, i es troba al nord del terme, proper al Segre, que queda més a l’est. Aquest és l’únic nucli de població agrupat, i és el més ric, regat per l’antiga séquia de Seròs, i el canal d’Aragó i Catalunya.

Dins el terme municipal de Seròs també trobem diferents elements patrimonials interessant, com l’antic monestir trinitari de la Mare de Déu dels Àngels de Vinganya, el primer d’aquest ordre en terres hispàniques i fundat l’any 1201. També són molt rellevants les restes de la basílica paleocristiana del Bovalar, del segle IV dC, prop d’allà s’hi han trobat restes d’una vila romana. Al costat de l’antiga ermita de Sant Miquel de Pedrós de Montmeneu (s. XVIII) hi ha un camp de túmuls de l’edat del bronze, amb una gran varietat d’enterraments d’incineració amb protecció tumular, però no és l’únic.

Seròs té forces dates festives, sent la festa major la més remarcable, es fa entre el 7 i l’11 de setembre. També se celebra la Mare de Déu d’Agost, i el dos d’octubre s’ha recuperat una antiga celebració dedicada a Sant Àngel, en què és tradicional una arrossada popular.