Barcelona
Osona
271 h.
822 m.

Rupit i Pruit

Rupit està situat a l’altiplà del Cabrerès, a la comarca d’Osona, província de Barcelona. La seva situació és estratègica i l’origen no se sap quin és exactament. Diuen que és un poble tan vell que és de quan “Adam cagava arrupit”, però la versió oficial és que el seu nom es deu a la roca que hi ha just enmig d’aquesta franja de terra, RUPES en llatí, d’aquí sorgí el nom.

De Pruit, en canvi, s’expliquen moltes històries, però el nom pot venir de PRODITU, que vol dir “prominent”. Rupit i Pruit es van fusionar el 1977.

Aquestes terres ja fa un bon temps que són habitades, com ens confirmen alguns jaciments arqueològics ibers a Tavertet i L’Esquirol; fins i tot hi ha constància de diferents dolmens i la multitud de coves fa possible que hi visquessin en èpoques remotes. Del Castell sobre el poble s’ha trobat un document datat del 968, llavors pertanyent als Cardona. Aquests foren els senyors que habitaren el castell durant un temps fins que anaren a viure al castell de Cardona.

Aquest municipi presenta molts llocs natural d’interès, com el salt d’aigua de Sallent (voltants de Rupit), les cingleres de Rupit o l’Agullola de Rupit (monument natural).