Barcelona
Osona
6490 h.
443 m.

Roda de Ter

Roda de Ter és una vila i municipi de la comarca d’Osona, ubicat a la part més baixa de la Plana de Vic. És un dels municipis amb menys extensió territorial de tota la comarca. És una vila bàsicament industrial. Antigament, la indústria va saber aprofitar el cabal del riu Ter per a generar energia per les fàbriques tèxtils.

L’emplaçament primitiu d’aquesta població es troba a la península de l’Esquerda, que actualment pertany al municipi de les Masies de Roda. En aquest punt hi hagué un assentament ibèric que arqueològicament pot recular-se fins al segle VIII aC. Aquest primer assentament va cobrant importància i a la primera meitat del segle IV aC ja s’hi basteix una potent muralla defensiva. L’oppidum ibèric fou abandonat a partir del segle I aC.

Al segle IX, en aquesta mateixa península s’hi establiria una fortificació carolíngia destinada a controlar els avenços de les tropes musulmanes des del sud de la península Ibèrica. Aquesta fortificació fou destruïda durant la Revolta d’Aissó. De la seva existència només en resten algunes evidències arqueològiques, però cap rastre material, ja que era feta de fusta.

També s’hi troba el monestir de Sant Pere de Casserres (situat al terme municipal de les Masies de Roda), que data del segle xi. Actualment, està restaurat i museïtzat i es pot visitar.