Tarragona
Baix Camp
6569 h.
125 m.

Riudoms

La vila de Riudoms està situada a la comarca catalana del Baix Camp, a uns cinc quilòmetres de Reus, la capital comarcal. El terme municipal té una extensió de 32,38 km² i està situat a la zona plana del Camp de Tarragona.

Passen pel terme moltes rieres i rierons. Una de les principals és la riera de Maspujols, també coneguda com a riera de Riudoms, que passa molt a prop del poble i en ocasió d’algun aiguat ha arribat a inundar els carrers més pròxims. Diu una dita tradicional: «A Riudoms la gran cisterna, el campanar al descobert, l’estacada foradada i la riera passa al dret».

A partir de troballes arqueològiques, sobretot a la Timba dels Barenys, se sap que al neolític ja hi havia assentaments humans a l’actual terme de Riudoms, segurament atrets per la presència de l’aigua al voltant de la riera de Maspujols.

Sant Sebastià és la festa major d’hivern de la vila, el 20 de gener. Actualment, la festa s’ha traslladat al cap de setmana més pròxim. Se celebra una processó pel centre del poble amb la imatge del Sant. D’ençà del 1999, també se celebra la “Trobada de Sacaires“, on participen anualment músics i sacaires d’arreu del país.