Barcelona
Bages
534 h.
361 m.

Rajadell

Rajadell és un municipi de la comarca del Bages, de la província de Barcelona.

Rajadell està situat a la vall mitjana de la riera de Rajadell, afluent per la dreta del riu Cardener.

Bona part del terme és ple de bosc (pins, alzines, roures) o cobert de matoll i ja s’ha recuperat del gran incendi que hi va haver l’any 1980.

Hi havia hagut una fàbrica de galetes i una de teixits. Darrerament, ha esdevingut pràcticament un poble d’estiueig i de segona residència.

El poble ha crescut al voltant de les restes de l’antic castell de Rajadell i de l’antiga església parroquial de Sant Iscle, dalt d’un turó a la vora dreta de la riera. Modernament, la població s’ha desplaçat vora l’estació del ferrocarril de Barcelona a Lleida, al barri de les Casetes.

També comprèn bona part de la vella demarcació de Vallformosa i la sufragània de Sant Amanç.
Es coneixen dues balmes sepulcrals com a restes arqueològiques corresponents al període prehistòric: la balma dels Moros (a prop de cal Vilaseca i cal Comallonga) i la balma de mas Bosch (al costat del camí vell de Manresa a Rajadell). Aquest tipus d’enterrament és el que es practicava durant el període que va del neolític a l’edat del bronze.

El conjunt arqueològic de Sant Amanç de Viladés està integrat per unes restes d’època ibèrica, una vil·la d’època romana, i un assentament altmedieval. Tot el jaciment és situat al vessant sud d’un serrat, travessat per la carretera C-25 en el tram que va de Rajadell a Calaf i que malauradament divideix el conjunt en dues parts: nord i sud.

D’altres indrets on s’han trobat restes romanes serien a l’església de Santa Maria de Monistrol (al nucli de Monistrolet de Rajadell) i al jaciment de can Balard, amb l’aparició d’un pondus, del qual no hi ha prou dades.

L’indret és conegut des del 1025 i el castell des del 1063. Rajadell pertanyia des del segle XII al XVI a la família Rajadell; passà als Cruïlles i per successió als Aimeric i Pignatelli, marquesos de Sant Vicenç i d’Argençola. Des del segle XIV tenia un monestir de canongesses i augustinianes, fundat primer a Sant Miquel de Maçana del mateix terme i traslladat al mateix segle a Santa Llúcia de Rajadell. El terme inclou, encara, l’església de Valldòria i l’antiga quadra de la Cirera.