Barcelona
Anoia
210 h.
770 m.

Pujalt

Pujalt és un petit municipi de la comarca de l’Anoia, està situat al centre de Catalunya, al límit de la província de Barcelona i tocant amb la comarca de La Segarra. La seva situació en la Depressió Central catalana li dóna àmplies panoràmiques vers els Pirineus, les crestes de Montserrat, les serres de Pinós i de Boixadors i els Plans d’Urgell.

El municipi està format per cinc nuclis: l’Astor, Conill, La Guàrdia Pilosa, Vilamajor i Pujalt. Té una superfície de 31,72 Km2 amb un total de dos-cents habitants, però, malgrat ser un municipi petit, destaca en la zona degut a les nombroses activitats que s’hi realitzen. Cada un d’aquests nuclis té la seva pròpia identitat.

Els nuclis de Pujalt, Conill, la Guàrdia i l’Astor, que amb les seves cases de pedra, estrets carrerons i passos coberts conserven aquell sabor d’antigor.

L’església parroquial de Sant Andreu, nucli de Pujalt, situada a la sortida del nucli. Documentada a finals del segle XI, és una construcció d’estil romànic tardà força modificada. La torre del campanar fou construïda a l’any 1871.

El castell de Pujalt, La Mota, nucli de Pujalt, del qual només en resten que trossos de murs, coronava el puig de 773m d’altitud.

La capella gòtica de la Puríssima Concepció, nucli de Pujalt, edificada a partir de 1399, es troba a l’entrada de la població a tocar la muralla. Consta d’una nau amb volta de punta d’ametlla i un campanar d’espadanya amb forma de triangle.

L’església de Sant Vicenç, nucli de Conill, construïda a principis del segle XVII, és un edifici allargassat amb un petit campanar de torre en un dels extrems.

L’església de Santa Magdalena de l’Astor, d’origen romànic (documentada a partir de l’any 1157), fou renovada l’any 1520. El portal adovellat, l’arquivolta i un petit campanar d’espadanya són els trets més significatius que li resten. Recentment ha estat restaurada.

L’església de Sant Joan de Vilamajor, d’edificació romànica, documentada l’any 1157, formada per una única nau ampliada amb un absis semicircular. Restaurada l’any 2000.

A Vilamajor hi trobarem també una necròpolis medieval.

Al municipi de Pujalt es poden fer activitats molt variades i visitar llocs amb encants molt especials. Cosa que li permetrà fer excursions que agradaran a petits i a grans. A més disposa d’allotjament en cases rurals.