Lleida
Alt Urgell
347 h.
566 m.

Peramola

Peramola és una vila i municipi de la comarca de l’Alt Urgell, a la Província de Lleida. 

La vila de Peramola està situada a 566 m d’altitud, a l’esquerra del barranc de Peramola, que separa les dues serres: Sant Honorat i Sant Marc.

L’església parroquial és dedicada a Sant Miquel i, avui en dia és la capella del cementiri vell. Aquesta capella és d’estil romànic. Davant de l’església, al cementiri vell, hi ha dues esteles en forma de disc i amb creus gregues.

Actualment, encara es conserven algunes de les restes de l’antic castell de Peramola, que es troben sota Cal Racó i sota el Casino, als baixos del qual hi ha un bell conjunt de voltes de canó que sostenen l’edificació.

Al segle XI, Peramola pertanyia al cavaller Arnau Mir de Tost. Més endavant, el castell de la vila va ser centre de la baronia de Peramola, jurisdicció senyorial que comprenia gairebé la totalitat de l’actual municipi.

Posteriorment, a mitjan gener del 1714, durant la Guerra de Successió espanyola en l’onada de repressió desfermada pel duc de Pòpoli, la vila fou cremada.

A mitjan gener del 1714, el regiment borbònic de Guipúscoa, del coronel Carlos de Areizaga, estava bloquejat a Oliana per companyies de miquelets que li havien capturat un comboi d’avituallament. La formació de Carlos de Areizaga va quedar reclosa a la vila durant nou dies i només va poder subsistir gràcies als queviures que tenia la població.

El brigadier borbònic José Vallejo, assabentat de l’estat del regiment de Guipúscoa, va acudir a la vall del Segre per auxiliar-lo. El 24 de gener, el seu destacament va arribar a Oliana i, juntament amb els efectius de Carlos de Areizaga, va abandonar la població obrint-se pas i lluitant contra els miquelets que en tancaven els accessos. En la retirada cap a Solsona, efectuada el 25 de gener, les tropes borbòniques van acudir a Peramola, localitat que s’havia significat en el bloqueig d’Oliana. El brigadier José Vallejo va fer penjar els combatents que resistien al poble i, posteriorment, va incendiar Peramola.