Lleida
Alt Urgell
771 h.
558 m.

Organyà

Organyà és un municipi pirinenc de l’Alt Urgell, a la província de Lleida. Pel nord delimita amb el congost de Tresponts, pel sud amb el pont de l’Espia, a l’est hi transcorre el riu Segre i a l’oest hi ha la muntanya de Santa Fe, que domina la població. Organyà té una font destacable que s’utilitza per abastir a la població, és la Font Bordonera.

D’Organyà se’n conserva el que es considera el text literari en prosa més antic escrit en llengua catalana: les Homilies d’Organyà. Aquest text va ser trobat a la rectoria de l’església parroquial de Santa Maria que va ser seu del priorat. Avui en dia es pot veure una reproducció d’aquestes pàgines a l’oficina de turisme de la població, tot i que les originals es conserven a la Biblioteca de Catalunya.

A part d’això, dins del municipi d’Organyà hi trobem altres elements per conèixer l’entorn. En destaquem la possibilitat de practicar parapent saltant des de la muntanya del Cogulló. A més, també hi ha la Ruta de Santa Fe i la Ruta dels Dolmens on s’hi poden arribar a visitar fins a set monuments d’aquest període prehistòric.

Organyà celebra la seva festa major per la Mare de Déu d’agost i cada diumenge s’hi fa mercat.