Barcelona
Alt Penedès
3768 h.
189 m.

Olèrdola

Olèrdola és un municipi de la comarca de l’Alt Penedès, format pels nuclis de població de Moja, Sant Miquel d’Olèrdola, Sant Pere Molanta i Viladellops.

Dins del seu terme municipal es troba el Parc Comarcal d’Olèrdola, de 409 ha, i pertanyent a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

La zona d’Olèrdola té una gran importància històrica i arqueològica, ja que gràcies al seu enclavament estratègic, ha estat habitada des de la prehistòria, i més tard pels ibers, els romans i els cristians.

Al sud del terme municipal, a les afores de Sant Miquel d’Olèrdola es troba la ciutat emmurallada d’Olèrdola (civitate Olerdula), situada sobre el turó de Sant Miquel, a 358 metres. Els primers habitants de la zona van ser de l’edat de bronze (2.000 – 1.800 aC), i més tard, als segles V i IV aC hi habitaren els ibers. Durant el segle III i II aC s’hi van establir els romans, que hi van aixecar una impressionant muralla amb torres quadrangulars i van construir una gran cisterna excavada en la roca de 328 metres cúbics. L’any 929, el senyor de Sunyer hi va construir el castell, avui en runes, al seu interior s’hi troba l’església de Sant Miquel, es tracta d’una església d’una sola nau amb planta quadrangular i volta de canó, que té els seus orígens l’any 930 i es va anar ampliant fins al 1108.

Dins el recinte hi podem trobar el Museu Monogràfic d’Olèrdola on hi ha restes prehistòriques, romanes i medievals.

Fora del recinte emmurallat hi ha el barri medieval Pla dels Albats, amb les runes d’una capella romànica i el conjunt de tombes antropomorfes més importats de Catalunya, del segle X.

El jaciment d’Olèrdola forma part de la Ruta dels Ibers juntament amb Ullastret.

Al nucli de Moja podem visitar la Torre de Moja, una torre circular primitiva de defensa, a l’entorn de la qual va néixer la vila. Dins el mateix nucli es troba l’església de Sant Esteve de Moja, una església romànica dels segles XI i XII amb una nau de tres trams, àbsida semicircular i un portal d’arquivoltes.

A prop de Sant Miquel d’Olèrdola podem visitar l’església del Sant Sepulcre, una església romànica de planta circular que data del 1061.

Olèrdola també és conegut per les seves vinyes, i hi podem visitar diferents empreses destinades a l’elaboració de cava i de vi, com per exemple el Celler Cooperatiu, a Moja, d’estil modernista.