Barcelona
Osona
1030 h.
577 m.

Montesquiu

Montesquiu és un municipi d’Osona que es troba al sector septentrional de la comarca, a la vall del Ter, riu que el travessa de N a SE. Limita al N amb els municipis de les Llosses (Ripollès) i Santa Maria de Besora, que també hi limita pel sector de llevant. Per l’E confronta a més amb Sant Quirze de Besora i per l’W amb Sora.

Cal esmentar que gran part del territori municipal forma part del Parc Comarcal del Castell de Montesquiu.

Montesquiu, que se segregà del terme de Sant Quirze de Besora el 1934, pertanyé a la comarca del Ripollès fins al 1989, data en què passà a formar part de la comarca d’Osona. Comprèn, a més del poble de Montesquiu, la colònia tèxtil de la Farga de Bebié, que comparteix administrativament amb el municipi de les Llosses.

El poble de Montesquiu s’estén entre el riu i la carretera C-17. La part vella és formada per carrerons estrets i rectilinis, amb moltes cases dels segles XVII i XVIII; el poble sorgí a partir de mitjan segle XVI com un petit nucli d’hostals i ferreries al llarg del camí ral de Vic a Ripoll, en terres del castell veí, els senyors del qual feren nombrosos establiments a partir de la fi del segle XVI per a edificar noves cases.

L’església parroquial, que presideix la població, fou inicialment una capella dedicada a la Puríssima, aixecada pels veïns l’any 1709. Fou erigida en vicaria de Sant Quirze de Besora el 1790 i en parròquia independent el 1878. L’edifici és de 1709-35, amb una gran nau i unes capelles laterals. El campanar data del 1780, i el 1912 s’hi va construir una nova façana, neoromànica.
L’antiga quadra de la Marxanda, antic hostal que data aproximadament de l’any 1632, és actualment l’edifici on es troba l’ajuntament.

La festa major del poble té lloc el 8 de desembre. A més, al juny, per Sant Joan, amb l’arribada de la Flama del Canigó, és tradicional el foc, la coca i el vi dolç. El primer dissabte del mes d’agost se celebra la Festa de la Placeta amb ball i cucanya; i des del 1988, el 8 de setembre, s’organitza la Cursa Popular Castell de Montesquiu. Finalment, cal destacar la Quinzena d’Art Castell de Montesquiu (QUAM) que té lloc durant la primera quinzena de juliol. Se celebra al castell de Montesquiu i constitueix una trobada entre diferents disciplines artístiques, com la pintura, l’escultura o les noves tecnologies.