Tarragona
Conca de Barberà
7379 h.
350 m.

Montblanc

Montblanc és la capital de la comarca tarragonina de la Conca de Barberà. El seu nucli urbà es troba situat al sud de la comarca on conflueixen els rius Francolí i Anguera, al peus del Pla de Santa Bàrbara. Montblanc doncs, és a uns 350 metres d’altitud, tot i que el punt més alt del seu terme municipal és de 1.126 metres, cim de la Mola d’Estat.

El terme municipal de Montblanc està format pels agregats de la Guàrdia dels PratsLillaPrenafetaRojals i el Pinetell, i els llogarrets de la BartraRojalonsels Cogullons i la Barceloneta.

La història de Montblanc es remunta al 1163 quan Alfons I va atorgar la carta de població a Pere Berenguer de Vilafranca. La població va créixer ràpidament i Montblanc es convertí en una important població. En són mostra el recinte emmurallat de 1.500 metres, format 34 torres merletades, de les que avui només en resten 17. La muralla data del segle XIV i la seva construcció va ser ordenada per Pere III el Cerimoniós, amb motiu de la guerra contra Pere el Cruel de Castella. Antigament hi havia 4 punts d’entrada a la ciutat dels que avui només en queden la Porta de Sant Jordi i la Porta de Bori. L’element més destacat de la muralla és el Baluard de Santa Anna, situat al punt més elevat d’aquesta. Amb el nom de el Foradot es coneix un dels trams de la muralla amb millor perspectiva ja que està situat davant d’una gran esplanada, en aquest punt actualment s’hi realitzen concerts i altres actes durant la Festa Major.

Com a curiositat comentar que, segons la llegenda, la lluita entre Sant Jordi i el drac va tenir lloc just davant d’aquestes muralles.

A més del recinte emmurallat, cal destacar també l’església de Santa Maria la Major, també coneguda com la Catedral de la Muntanya, una impressionant església gòtica que es va començar a construir l’any 1352 i que va quedar incompleta degut a la Pesta Negra. Durant la Guerra dels Segadors va quedar malmesa i la seva façana es va reconstruir el segle XVII, amb estil barroc.

Alguns altres edificis importants dins de l’arquitectura de Montblanc són l’església de Sant Francesc (segles XIII – XIV), l’església de Sant Miquel del segle XIII, el convent i Santuari de la Serra (segles XIII – XIV), l’antic hospital de Santa Magdalena (segles XV – XVI) amb una església d’una sola nau del segle XIV al seu interior. Sense oblidar el call jueu o les cases senyorials que hi abunden, que podrem veure si ens endinsem en els carrerons del casc antic.