Tarragona
Montsià
5640 h.
369 m.

La Sénia

La Sénia és una vila i municipi de la comarca del Montsià situat al límit amb el País Valencià. El riu Sénia constitueix el nexe d’unió entre Catalunya i el País Valencià i és el límit administratiu d’ambdues comunitats, a més a més és la porta d’entrada a la Tinença de Benifassà i l’accés natural al massís dels Ports. El nom de Sénia prové de l’idioma àrab saniya (molí fariner), passat a la forma romanç azenia a l’Edat Mitjana.

Les curses de cavalls a la Sénia, que daten de temps immemorials, han esdevingut un dels actes que més caracteritza les Festes Majors. Aquesta tradició prové de principis del segle XX. Les pintures rupestres de la cova dels Rosegadors i de la cova de la Tenalla són els testimoniatges d’un nomadisme estacional de petits grups d’humans a la zona desde temps remots. En aquestes pintures llevantines s’observa la fauna de l’època i escenes d’activitat recol·lectores i socials.

Durant la Guerra Civil (1936-1939) el Govern de la II República, per a defensar-se del cop militar rebel, va planejar la construcció d’una sèrie d’aeròdroms militars a Catalunya. Un dels més importants fou el camp d’aviació de la Sénia, construït l’any 1937. És un espai històric i patrimonial parcialment conservat i vinculat a la memòria recent de la població amb nombroses referències orals, documentals i gràfiques.