Tarragona
Tarragonès
1708 h.
169 m.

La Secuita

Situat a la part nord del Tarragonès, del nucli antic de la Secuita destaca l’església parroquial de Santa Maria, així com la presència de grans casalots, testimonis d’un passat esplendorós. Als afores hi ha les restes del Gran Casal de la Tallada, antiga residència dels monjos del monestir de Santes Creus.

El terme destaca per la seva orografia suaument ondulada, a cavall de les conques del Francolí i el Gaià. Encara que hi ha indicis de diversos assentaments romans, la seva història comença a la segona meitat del s. XII, un cop reconquerit el Camp de Tarragona.

Del nucli de l’Argilaga destaca l’església de Sant Roc, la Casa dels Frares, i la casa modernista de la plaça Domingo. Remarcar una autèntica obra d’art del modernisme: el temple del Sagrat Cor de Vistabella, obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol, declarat bé cultural d’interès nacional.

El terme i els seus nuclis no han sofert canvis excessius. En aquest sentit només destacar l’Estació del Camp de Tarragona, el node de comunicacions més important d’alta velocitat de les nostres comarques.

La vinya és la producció agrària tradicional encara dominant.