Barcelona
Vallès Oriental
16668 h.
252 m.

La Garriga

La Garriga és un d’aquells pobles que permeten entendre el paisatge que l’envolta i els usos que els seus habitants n’han fet. El potencial com a vila termal té un llarg recorregut, que es remunta a l’Edat Mitjana, tot i que va tenir el punt àlgid entre els segles XIX i XX, juntament amb el Modernisme. Va ser llavors quan es van construir els balnearis i les primeres cases d’estiueig. La vila romana, el castell medieval o el refugi antiaeri, juntament amb l’eixample modernista completen l’oferta juntament amb les rutes per l’entorn.

La Garriga està situada a uns 40 kilòmetres de Barcelona, a cavall entre la plana vallesana, els conjunts muntanyosos del Montseny (Reserva de la Biosfera des de 1978) i els cingles de Bertí. Aquesta situació privilegiada afavoreix que hi hagi diversos àmbits paisatgístics contrastats. Per una banda l’extrem nord és marcadament forestal confluint-hi els vessants montsenyencs de dessota can PlansSant Cristòfol de Monteugues i el turó de Santa Margarida i, des de ponent el pla de Montcau, als estreps de les cingleres de Bertí.

La Garriga és coneguda arreu de Catalunya pels seus edificis modernistes, la indústria del moble, la botifarra, les aigües termals i el Corpus.