Girona
Alt Empordà
412 h.
124 m.

Espolla

Municipi de l’Alt Empordà, que s’estén des del vessant meridional de la serra de l’Albera, entre el puig dels Pastors (1173m) i el pic de Sallafort (989m) fins a la faixa de pediment del començament de la plana empordanesa. Comprèn una gran part de l’alta vall de l’Orlina i, a la part meridional, la capçalera del Merdanç.

El sector muntanyós és ple de boscos ( alzines sureres, roures, faigs, bruc, estepa). Els conreus, al sector de la plana, són de secà: vinya, olivera i algun farratge La cooperativa agrícola és una de les més antigues de Catalunya i els seus vins i olis són famosos arreu de la comarca.

El vessant sud de l’Albera ha estat habitat des de la prehistòria, com indiquen les nombroses restes megalítiques. Aquest poblament va ser continuat, com demostra la necròpolis de la Verna, de l’edat del bronze. De restes romanes no n’hi ha, tot i que llegendàriament es diu que el general cartaginès Anníbal va travessar els Pirineus per Espolla. Més tardanes són les restes d’un castrum visigòtic al capdamunt del Castellar Gran.

El Castell d’Espolla està situat dins del nucli urbà, a la banda sud del terme i delimitat pels carrers Figueres i del Castell. Es tracta de les restes conservades de l’antic castell d’Espolla, actualment integrades a l’entramat urbà de la població. Es conserva, tot i que ha estat transformat per adaptar-lo als nous usos.