Barcelona
Baix Llobregat
22302 h.
187 m.

Esparreguera

Esparreguera és una vila i municipi a la comarca natural del Montserratí, actualment integrada a la comarca del Baix Llobregat de Barcelona.

El nom d’aquest municipi sembla derivar del llatí “Asparagus” a causa de la gran quantitat d’espàrrecs que s’hi podien trobar.

La Colònia Sedó, fundada el 1846 per Miquel Puig i Catasús, va ser una fàbrica tèxtil que ben aviat va començar a créixer i a adoptar les característiques clàssiques d’una colònia industrial Fins que, finalment, en ple segle XX, es va convertir en una de les empreses més grans i importants dins de la història econòmica i industrial de Catalunya. Amb el pas dels anys, la colònia obrera va anar creixent amb la construcció d’habitatges per als treballadors i les seves famílies, i amb la instal·lació de botigues, escoles, església, dispensari, cinema, casino, etc. Tot i que l’any 1980 la fàbrica va tancar les portes, actualment, aquesta zona s’ha convertit en un important polígon industrial on tenen cabuda diferents empreses i activitats industrials. En un d’aquests antics espais industrials se situa el nucli central del Museu de la Colònia Sedó.

Per altra banda, també s’hi troben altres punts d’interès de gran reconeixement cultural són: l’església de Santa Eulàlia on s’hi troba el segon campanar més alt de Catalunya de l’època renaixentista; l’ermita del Puig i la de Sta. Margarida del Cairat, ambdues incloses a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya; la capella de Sant Salvador de les Espases, bé cultural d’interès nacional i antiga capella del Castell de les Espases del qual només en resta el basament d’una torre circular; les Roques Blaves, un aflorament geològic format per roques de falla resultat de la transformació de les roques preexistents del Paleozoic: esquists i pissarres de quasi 300 milions d’anys (Ordovicià) i d’una amplada d’uns 100 metres i una longitud d’un kilòmetre… i molt més!