Tarragona
Priorat
278 h.
226 m.

Els Guiamets

Els Guiamets és un municipi del Priorat.

Es troba al sector meridional de la comarca. Limita amb els municipis de Tivissa (S) i Garcia (W), pertanyents a la comarca de la Ribera d’Ebre, i el Masroig (N), Marçà (NE) i Capçanes (E) del Priorat. És accidentat pels contraforts de les serres de Montalt i de la Picotxa, dins el bloc de les de Llaberia i de Tivissa, amb una altitud màxima de 244 m al Calvari, i drenat per la riera de Capçanes o dels Guiamets (afluent del riu de Siurana), que rep afluents com el barranc de Forcall i el de Montmaions o de les Pedrenyeres.

El lloc és esmentat ja al segle XIII, quan formava part del terme de Tivissa, les vicissituds senyorials del qual seguí; va pertànyer, per tant, al comtat de Prades, que hi tenia totes les jurisdiccions, i abans a la senyoria dels Castellvell, des del 1174, i a la baronia d’Entença. El 1611 ja disposava d’església pròpia, en la qual s’instituí la confraria del Roser.

Cap al final del segle XVIII o al començament del XIX, però amb anterioritat a la data de 1811, el poble dels Guiamets se segregà del terme de Tivissa i esdevingué municipi independent. El 1903 va desaparèixer tot l’arxiu municipal en calar-se foc a la casa del comú, la qual hagué d’alçar-se novament.

De l’època prehistòrica hi ha un extens jaciment de sílex al mas de Burgueres, i també al morral de Perpinyà i al Molí de la Bleda. Al Mas del Xiprer es trobà una destral de pedra. A la Tosseta es descobrí el 1952 un camp funerari d’urnes hallstàttiques on aparegueren un mínim de 37 enterraments d’incineració i diversos elements de metall, bronze i ferro, entre els quals es destaquen alguns braçalets.

Al poble dels Guiamets (226 m d’altitud), en situació enlairada, hi ha l’església parroquial de Sant Lluís, construïda l’any 1791 quan el bisbe de Tortosa, a causa de l’estat en què es trobava l’antiga parròquia, va concedir permís per iniciar les obres del nou temple. L’església, finançada pels veïns amb el cinquè, té tres naus, cúpula i un alt campanar. Durant la dècada de 1920 es construí al mig del poble una font pública, de maó vist, de to modernista, possiblement a conseqüència de l’arribada d’aigües al poble el 1911. El teatre fou fundat el 1930.

La cooperativa agrícola s’encarrega de la preparació dels actes de la festa major, que se celebra el cap de setmana més proper al dia 19 d’agost, en honor a sant Lluís i sant Fèlix. També es fa festa el dia dels Sants Innocents (28 de desembre).