Lleida
Pla d'Urgell
2166 h.
250 m.

El Palau d’Anglesola

El Palau d’Anglesola és al centre geogràfic de la comarca del Pla d’Urgell, a pocs quilòmetres de la capital Mollerussa. És una població amb vida social intensa que es reflecteix en el seu ampli ventall de festes i celebracions tant a l’estiu com a l’hivern. Tot i que l’agricultura és la base econòmica del municipi, s’han desenvolupat diverses activitats productives lligades al productes de la terra com l’elaboració de formatges artesans i nous.

Les arrels sembla que provenen d’un palau o almúnia àrabs, que, durant la conquesta del territori pels comtes de Barcelona en la segona meitat del segle xi, serien ocupats per Ramon Gombau d’Anglesola (1084). Un segle després, durant la política repobladora d’Alfons I el Cast, un dels terratinents del Palau d’Anglesola, Ramon Barrufell, serà nomenat primer comanador de la comanda templera de Barbens.

El Palau d’Anglesola compta amb diversos edificis que han estat declarats patrimoni arquitectònic i inclosos en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, entre els quals destaquen: l’església de Sant Joan Baptista, la Creu de terme o Cal Pere Bassa.