Barcelona
Garraf
15770 h.
12 m.

Cubelles

Cubelles és una vila i municipi de la comarca del Garraf, situada a 50 km de Barcelona. Hi passa i desemboca al Mediterrani el riu Foix.

Els gegants, un dels elements més significatius de la cultura popular de Catalunya, provenen d’una tradició molt antiga que ha anat variant al llarg dels segles.

L’any 1945 Cubelles va celebrar una cercavila per primera vegada, amenitzada amb grallers i amb motiu de l’estrena d’uns capgrossos que la Casa de la vila tot just havia adquirit. Aquest va contractar els gegants de Sant Pere de Ribes a manca d’uns de propis perquè acompanyessin els capgrossos. Aquest fet va fer que augmentés la curiositat per aquestes figures tan simbòliques entre els vilatans.

Finalment, el 1957, la casa de la vila va obtenir un superàvit de 13.000 pessetes en uns ingressos que van permetre, juntament amb el finançament de vilatans, industrials i botiguers la confecció dels gegants de Cubelles.

Altres elements d’interès de Cubelles són els tres quilòmetres de platges que conformen el litoral; l’església de Santa Maria de Cubelles; el castell de Cubelles o el casal dels marquesos d’Alfarràs; l’Aliança; la font del carrer Major i la del carrer Sant Antoni; els safareigs públics del carrer Raval; i, l’Ermita de Sant Antoni de Pàdua, entre d’altres.