Barcelona
Baix Llobregat
4544 h.
388 m.

Collbató

La vila de Collbató ha estat durant segles el portal d’entrada per excel·lència de Montserrat, la muntanya més emblemàtica del Principat. Milers de peregrins d’arreu i visitants en busca de pau han passat al llarg de la història per Collbató, potser fent-hi nit, de camí al santuari, guardant en la memòria el record d’un poble que navegava entre el món agrari de secà (vinya i olivera) i la tragineria.


Municipi que gaudí dels primers assentaments ara fa 4.000 anys, visqué un dels seus episodis més contats durant la Guerra del Francès, quan el posteriorment heroi local Mansuet Boxó, collbatoní desterrat convertit a bandoler, foragità ell sol les tropes napoleòniques amb una mostra d’enginy i perspicàcia.


Les Coves del Salnitre, refugi d’aquest personatge llegendari, són un dels atractius principals d’aquesta vila que gaudeix d’una localització privilegiada als peus de Montserrat i d’on s’abasten tots els tresors naturals que amaga la muntanya: les profundes canals, les roques de formes fantàstiques, el vol dels ocells i els boscos d’alzina i roure.

Però Collbató no compta solament amb l’atractiu natural de la muntanya sinó que alberga un contingut cultural, històric i artístic de gran valor. Com el castell i el nucli medieval, l’arquitectura popular, el Museu de Coses del Poble o l’antic molí d’oli.