Lleida
Segarra
9350 h.
548 m.

Cervera

Cervera és una ciutat del centre-oest de Catalunya, capital de la comarca de la Segarra. El terme de Cervera limita al nord amb Torrefeta i Florejacs i Tarroja de Segarra, pel nord-est amb Sant Ramon, per l’est amb les Oluges i Estaràs, al sud-est amb l’extens municipi de Ribera d’Ondara, al sud amb Montoliu de Segarra i Granyena de Segarra i per l’oest amb Granyanella i els Plans de Sió.

El relleu del terme és força representatiu del paisatge de la comarca. Hi predominen les valls amples i generalment poc fondes, i emmarcades per llargues carenes pràcticament horitzontals. El punt més alt de Cervera és a la capçalera de la riera de Monells on arriba a 650 m d’altitud, prop del límit amb el municipi de Ribera d’Ondara.

Per altra banda, la ciutat es caracteritza per la riquesa del seu patrimoni cultural i monumental. Un total d’onze monuments del municipi estan catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya: el castell (segle xi), l’església de Sant Pere el Gros (segle xi), el recinte emmurallat (segle XVI), la parròquia de Santa Maria (segles XIV-XV), l’edifici de la Paeria (segles XVII – XVIII), la Universitat (segle XVIII), el nucli històric, el Sindicat (segle XX) i els castells dels nuclis agregats Castellnou d’Oluges, la Prenyanosa i Malgrat.