Lleida
Alt Urgell
45 h.
1335 m.

Cava

Cava és un municipi de la comarca de l’Alt Urgell, amb capital a Ansovell. El terme comprèn, a més del poble de Cava, el d’Ansovell, el del Querforadat, el veïnat de Can Pubill, l’església de Sant Cristòfol de Vinyoles i la casa forta, i el santuari de Boscal.

El terme s’estén als vessants de tramuntana de la serra del Cadí, on s’hi troba la Torre de Cadí (2.561 m), roca del Gonac, Roca Grossa i Roca Dreta, Voltoró o puig de la Canal Baridana (2.648 m) i el coll del Llitze. Aquests cims formen el límit meridional del municipi amb els termes de La Vansa i Fórnols i Josa i Tuixén, i estan integrats al Parc Natural del Cadí-Moixeró, com bona part del territori municipal.

Situat dins el comtat de Cerdanya, el castell de Cava és documentat l’any 1277. Va ser destruït pels miquelets el 1712 i només queden dos fragments de mur. En un bancal més baixa, a la part sud, hi ha la pedra anomenada Cadira del Senyor, on la tradició diu que l’home parava el sol a l’hivern. Al llarg dels segles, el lloc de Cava va estar sota el domini dels Pinós, els Santmartí, els Brea i els Doria d’Arfa.

La parròquia d’Ansovell (Nonsuelle) s’esmenta a l’acta de consagració de la catedral de la Seu d’Urgell, datable cap al segle X. Durant l’Edat Mitjana, el lloc d’Ansovell, juntament amb el del Quer, ambdós dins el comtat de Cerdanya, va pertànyer a Aragall i més endavant als Castro-Pinós, també vescomtes d’Èvol. Posteriorment va passar als ducs d’Híxar.

El municipi és ideal per fer activitats a la natura, disposa d’una xarxa de vuit camins històrics condicionats i senyalitzats per a la pràctica del senderisme i ofereix al visitant uns paisatges excepcionals.