Girona
Selva
3762 h.
169 m.

Breda

Breda és un petit municipi situat en els paratges orientals del Montseny, dins la comarca de la Selva. Se’n té constància des de finals del segle IX, quan era una vila rural, però no se la pot considerar una població del tot assentada fins 200 anys després.

A l’any 1038, els vescomtes de Girona, Guerau de Cabrera i Ermessenda, van decidir fundar un monestir a la vila, cosa que va impulsar de manera definitiva la seva situació. El van mantenir els monjos benedictins i també s’hi va edificar una església. Va ser aleshores quan es va construir l’església de Santa Maria de Breda, la qual no es conserva, però les bases de la qual han servit per a diferents edificacions fins a l’actualitat que dóna espai a l’ajuntament i al Museu Municipal “Josep Aragay”.

L’església que trobem avui en dia es coneix com la “catedral de la Selva”, per la llargada de la seva nau i la grandiositat del campanar. Aquest, és considerat l’edifici més antic de la vila. 

L’ubicació del poble ha fet que Breda hagi estat una població afectada, molt sovint, per guerres, entre elles la del Francès, les Carlines o la Guerra Civil.

Avui en dia, Breda és coneguda a tot Catalunya per la sèrie televisiva “Ventdeplà” que va fer ús dels seus espais per a crear un poble fictici i protagonitzar-ne tots els capítols. Des de llavors, el turisme ha augmentat.