Girona
Alt Empordà
272 h.
82 m.

Boadella i les Escaules

Boadella i les Escaules és un municipi de l’Alt Empordà, a la província de Girona.

El terme de Boadella i les Escaules, de 10,76 km², s’estén a la vall mitjana de la Muga, riu que el travessa de NW a SE, i corre en gran part encaixat entre els vessants de les serres que formen part dels últims contraforts pirinencs que limiten la plana empordanesa: al N es destaca la serra dels Tramonts i a migdia la dels Eixarts, les carenes de les quals formen la divisòria amb els termes veïns de Biure i de Terrades; al SE limita amb el de Llers i Pont de Molins i al NW amb el de Darnius. El formen el poble de Boadella, cap de municipi, i el de les Escaules.

A l’extrem nord-occidental del municipi, a 1 km de la població, s’hi construí la resclosa del pantà de Boadella, sobre la Muga, que s’estén en la seva major part pel terme veí de Darnius (a la confluència de la Muga amb el riu d’Arnera) i pel de Sant Llorenç de la Muga, que serveix per a la producció d’energia elèctrica i per al regadiu. L’embassament va significar un canvi notable en el paisatge.

El municipi es comunica amb la carretera de Barcelona a la Jonquera (N-II) per la carretera de Boadella a Pont de Molins, que enllaça amb la d’Agullana a Terrades.

El poble de Boadella es troba a 82 m d’altitud, a la riba dreta de la Muga. El 2005 tenia 150 h. És un nucli de carrers estrets format al voltant del castell palau de Boadella, dels antics senyors i de l’església parroquial. Aquest castell es troba a la banda occidental del poble, i és un gran casal gòtic integrat per tres cossos o ales que amb un mur que els uneix per llevant encerclen un pati rectangular. Ha sofert modificacions, però conserva encara alguns elements gòtics interessants.

L’església de Santa Cecília de Boadella, d’una nau i capelles laterals, i absis semicircular a l’interior i irregular externament, no sembla anterior als segles XVI i XVII. Sembla que entorn del castell hi hagué un recinte de muralla (en resta algun fragment), i dins el poble es conserven algunes cases dels segles XVI i XVIII amb portals adovellats i ràfecs de teulada decorats.

Les festivitats pròpies de Boadella són la festa major de Santa Cecília, el diumenge més proper al 22 de novembre.

El 844 el lloc de Buchatella, del pagus de Besalú, pertanyia al veí monestir de Sant Martí de les Escaules. El 977 és documentat el lloc de Bozelego, i en una confirmació de les possessions del monestir de Sant Pere de Rodes apareix la villa Bodelego. El 1115 el locus de Buadella era de la parròquia de Santa Cecília de Terrades, i durant l’època medieval en depengué eclesiàsticament. El 1123 fou cedit per Ramon Berenguer III al comte d’Empúries. Als segles XIII i XIV hi tenien possessions els Navata i els Vilamarí; el 1321 figura el castell de Boadella com a possessió indivisa de Pere de Rocabertí i Ramon de Vilamarí. Els Vilamarí foren senyors del castell fins a la fi del segle XV o l’inici del XVI, que passà a diverses famílies.

L’etimologia dels dos topònims, les Escaules i la Caula, era inequívoca (del llatí ipsas Calidas i Calida) i referida a fonts termals. Al SW del poble hi ha una font d’aigua termal que nodreix el torrent de la Caula.

Quant al poblament de les Escaules, degué ser molt antic, però l’origen de la població es troba en l’antic monestir de Sant Martí de les Escaules, que existia ja en temps de Lluís el Piadós, entre el 814 i el 840; el primer abat conegut, Adulf, obtingué precepte de Carles el Calb, el 844, on es confirmaven les possessions dels monjos (el Mas del Forn i el veïnat de Subirats, de Terrades, els pobles de Boadella i, segurament, el de Cantallops, i una cel·la no identificada). El 1002 el cenobi ja no existia i consta com una simple església de la seu de Girona.

El castell de les Escaules ocupava un cim rocós, a 235 m d’altitud; era presidit per una torre cilíndrica (es conserva encara dreta, amb uns 10 m d’alçada i restes dels merlets) envoltada per un recinte murat, de planta trapezial, del qual resten alguns murs sencers i d’altres d’arruïnats, i sembla una obra de la baixa edat mitjana (segles XIV i XV). Era un dels dotze castells o baluards del terme del castell i la vila de Llers, situats a la frontera dels comtats de Besalú i el d’Empúries-Peralada, i que pertanyia als Rocabertí. Al segle XV el poble d’Escaules intentà de separar-se de Llers i demanà batlle i consell propis, i ho aconseguí fins al segle XVII.