Barcelona
Vallès Oriental
9358 h.
307 m.

Bigues i Riells del Fai

Bigues i Riells del Fai és un municipi del Vallès Oriental, a la vall de la riera de Tenes, que travessa el sector W del terme després del seu aiguabarreig amb el Rossinyol.

Situat a l’W de la comarca, limita amb els termes de Sant Quirze Safaja (N), el Figaró i Montmany (N-E), l’Ametlla del Vallès (E), Santa Eulàlia de Ronçana (S), Caldes de Montbui (SW) i Sant Feliu de Codines (W).

El municipi, creat a partir del 1831, en què es va desfer l’antiga baronia de Montbui, va prendre el nom de Sant Pere de Bigues, una de les parròquies més importants de l’antiga baronia. L’església actual es troba en un turó, a 309 m d’altitud, a l’esquerra de la riera de Tenes, unida per un brancal propi a la carretera del fondal que centra el municipi. Té al seu davant una plaça que és un excel·lent mirador de la vall i li fa costat la rectoria i algunes cases antigues.

Una tradició antiga diu que l’església primitiva es trobava vers Can Tàpies, a mitja hora al N de l’església actual. Aquesta consta bàsicament d’un edifici romànic, consagrat el 1156, del qual resta la nau d’entrada a l’església actual, amb una antiga portada, ara tapiada, al cementiri, que tenia un arbre de la vida pintat al seu timpà. Aquesta església fou ampliada amb altars laterals al segle XVI, i amb un creuer, naus laterals i cúpula al segle XVII. El 1878 es féu el portal actual. El campanar és també del segle XVIII. L’església guarda un valuós retaule renaixentista del principi del segle XVII, dedicat a la Mare de Déu del Roser, amb plafons pintats amb escenes de misteris de rosari. També guarda un antic sagrari barroc i notables peces d’orfebreria dels segles XVI i XVII (creus processionals, custòdia, canelobres).

Sant Pere de Bigues fou tradicionalment un terme rural sense cap nucli important fins al segle XIX, en què es començà a configurar el raval del Rieral que ha esdevingut un veritable poblet anomenat el Rieral de Bigues (1 367 h el 2005), on és emplaçat l’ajuntament.

El sector de Bigues, almenys en els vessants que s’aboquen a la riera de Tenes, té l’aspecte d’una immensa urbanització, amb múltiples torres i xalets. Les urbanitzacions, amb entrades senyalitzades des de la carretera de la Garriga a Sant Feliu, tenen carrers asfaltats i són habitades normalment només els caps de setmana i en època estival. Són urbanitzacions d’aquest sector Can Barri, el Turó, Can Febrera, la Font del Bou, entre d’altres.

Les celebracions més rellevants de Bigues són la festa de Sant Sebastià, que se celebra el 20 de gener amb motiu de la guarició d’una pesta l’any 1808, i la festa major de Sant Pere, que s’escau el 29 de juny. També té tradició la celebració de la festa de Sant Antoni Abat, el diumenge més proper al 17 de gener.