Girona
Garrotxa
186 h.
338 m.

Beuda

Beuda és un municipi de la comarca de la Garrotxa, a les comarques gironines, situat a un vessant del massís del Mont, al nord de Besalú.

La ruta pel municipi de Beuda comença a Sant Pere de Lligordà, una església del segle XII amb la porta orientada a la façana del migdia, una nau de planta rectangular i absis semicircular.

Es continua cap a Santa Maria de Palera, també del segle XII, un edifici d’una nau amb una volta de canó reforçada per dos arcs torals i rematada a llevant amb absis semicircular, la qual contenia una verge gòtica tallada en alabastre, que actualment es pot veure al Museu d’Art de Girona.

El punt d’interès següent és el Sant Sepulcre de Palera, una notable construcció romànica del segle XI. El temple, consagrat l’any 1085, està format per carreus ben tallats, de dimensions considerables. Consta de tres naus, la central amb volta de canó i les laterals de cambra de cercle, sostingudes per pilars rectangulars amb els seus absis corresponents. El campanar, de paret de dos ulls, s’aixeca sobre la façana de ponent.

Un altre dels atractius del municipi es troba a l’església de Sant Feliu de Beuda, del segle XI, amb una valuosa pica baptismal del segle XII decorada amb figures amb relleus i arquets cecs.

Finalment, la ruta conclou amb l’església romànica de Santa Maria de Segueró del segle XI i que consta d’una sola nau, que conserva una imatge policromada de la Mare de Déu (segle XIV) tallada en alabastre.