Lleida
Cerdanya
2005 h.
1061 m.

Bellver de Cerdanya

Bellver de Cerdanya, amb 2.135 habitants, és una vila i municipi de la comarca de la Baixa Cerdanya, i pertany a la província de Lleida. El municipi a està format per un conglomerat de masies i llogarets. Alguns dels pobles més coneguts que l’integren són Baltarga, Beders, Bor, Coborriu de Bellver, Cortariu, Cortàs, Éller entre d’altres.

Amb una orientació diürna fantàstica, la població es beneficia d’una radiació solar constant que li fa gaudir d’un microclima benigne, tenint en compte la duresa de l’hivern cerdà.

Bellver de Cerdanya era només un castell que formava una línia de fortificacions i torres de guaita que defensaven el Camí Ral. Més endavant, se li va donar carta de poblament. Així doncs, va començar a créixer, acollint pastors i, més endavant, petits industrials tèxtils que va permetre que la població anés desenvolupant-se. El Túnel del Cadí als 80 suposà el final d’una etapa d’aïllament històric del municipi i de la comarca modificant-se l’economia del poble. El sector primari tradicional del país es va anar substituint per activitats turístiques o per la construcció. Avui es troben poques cases de pagès i no es produeix un relleu generacional de les explotacions.

La fira més destacable de Bellver de Cerdanya és la que se celebra el dia 10 d’agost amb motiu de la Fira de Sant Llorenç i que rep el nom de “Mercat de productes alimentaris artesans del Pirineu”. Se celebra a la Plaça Major i hi podem descobrir una gran mostra d’expositors gastronòmics de diferents zones pirinenques: el Pallars, l’Alt Urgell, Cerdanya, Ariega, Berguedà, Ripollès, Conflent i Capcir.