Lleida
Garrigues
287 h.
640 m.

Bellaguarda

Bellaguarda, també coneguda com la Pobla de Bellaguarda, la Pobla, la Pobla de la Granadella, la Pobleta de la Granadella, és un municipi de les Garrigues situat al sector meridional de la comarca, al límit amb el Priorat i la Ribera d’Ebre. Limita amb els termes garriguencs dels Torms (N), Juncosa (NE) i la Granadella (NW), i amb els de Margalef (Priorat) i Flix (Ribera d’Ebre) a migdia.

El nom antic de Bellaguarda pot referir-se a alguna torre de vigilància, que dominava el territori.

El poble de Bellaguarda és a 640 m d’altitud, en un planell al peu de la serra de la Llena. És agrupat entorn de l’església parroquial de Sant Antoni Abat, d’origen gòtic, amb absis de planta octagonal, finestrals als murs laterals que semblen anteriors, de transició, i un campanar de planta quadrada amb un cos octagonal a la part superior; la façana, amb una bella portalada, i l’interior de la nau foren refets després de mitjan segle XVIII dins una línia neoclàssica.

A la plaça Major es conserva una creu gòtica, restaurada, i el poble manté alguns carrers i cases d’aire antic. Les noves edificacions envolten aquest nucli. El 1991 va ser inaugurat el nou edifici de l’ajuntament.

La festa major se celebra el 25 d’abril, festivitat de Sant Marc, amb un dinar popular; inclou la diada de la rosa. La festa major d’estiu és el darrer diumenge d’agost, i és tradicional el concurs de paelles d’arròs per colles. Aquest dinar col·lectiu acaba amb una remullada. Per Reis es fa un castell de focs a l’entrada del poble per tal de rebre la comitiva dels mags; posteriorment, a la sala de la cooperativa es reparteixen les joguines. El 5 de febrer, les noies solteres de la població s’afegeixen als actes del Carnestoltes amb l’organització de la seva diada (Festa de les Apol·lònies): un ball popular a la cooperativa. Els quintos celebren la seva festa al final de novembre, sense data fixa; fan una cercavila, reparteixen coca i moscatell per les cases i, amb els diners que hi recullen, també organitzen un ball popular a la cooperativa.