Lleida
Pallars Sobirà
331 h.
591 m.

Baix Pallars

Baix Pallars és un municipi de la comarca del Pallars Sobirà. El cap municipal és el poble de Gerri de la Sal. Inclou l’entitat municipal descentralitzada de Sellui.

Aquest municipi es creà el 1969 per agrupació dels antics termes de Baén, Gerri de la Sal, Montcortès de Pallars i Peramea. Des d’organismes institucionals i lingüístics es va recomanar inicialment canviar el nom del municipi, posant-hi el de Gerri de la Sal, que és el cap del municipi, o el de Gerri, Peramea i Montcortès, atenent els indrets més poblats del terme, però fins ara l’ajuntament de Baix Pallars ha decidit sempre mantenir el nom.

El terme de Baix Pallars està situat a l’extrem meridional de la comarca del Pallars Sobirà, al límit amb el Pallars Jussà. Pel costat oest tocar amb el terme de la Torre de Capdella, al sud-oest amb el de Senterada, al sud amb el de la Pobla de Segur, al sud-est amb el de Conca de Dalt (antics termes d’Hortoneda de la Conca i Claverol, tots ells del Pallars Jussà. Al sud-est toca breument el terme de Cabó i a l’est limita amb el terme de les Valls d’Aguilar, tots dos de la comarca de l’Alt Urgell. Només toca amb dos termes del Pallars Sobirà: Soriguera, al nord, i Sort, amb el qual té un breu contacte, al nord-oest.