Lleida
Aran
60 h.
1224 m.

Arres

El topònim d’Arres prové de l’arrel indoeuropea ar, que significa aigua. El seu entorn, amb una gran quantitat de fonts i deus expliquen aquest origen. De la mateixa manera, sembla que Aran, el nom de la vall, té el mateix significat. Això també passa, en altres pobles de la zona, o fins i tot amb el nom de la comunitat veïna d’Aragó.

Arres, forma part del terçon de Larissa. La capital del municipi la sustenta Arres de Jos, però també hi ha el nucli de Arres de Sus i Era Bordeta.

Històricament, Arres està vinculat i estretament lligat a la muntanya de Montlude. A més, es troba situat a banda i banda del riu Garona. A la banda dreta, on hi ha el Montlude, hi  trobem els pobles de Vilamós, Arres de Jos i Arres de Sus. A la banda esquerre, hi ha Era Bordeta per sobre de la qual hi ha la Cabana de Arres el Montagut, el Pas d’Arres, el Pic d’Arres i la Trona de Arres.

Tot el municipi està banyat per aigües de rius i rierols, com el de Gotill, Melics o el riu Margalida, però també compta amb barrancs com el de Era Barésta i Coma d’Eth Callau. Això fa que la vegetació sigui abundant i en podem destacar el bosc d’Er Avedau.

Arres el municipi més proper al Montlude. Per això, és considerat la seva estrella i, fins i tot, es relaciona l’estrella en la ubicació d’alguns dels edificis d’Arres. Es diu que aquests estan situats en forma d’estrella, segons la relació que us presentem a continuació: l’església de Sant Joan situada al centre, i des d’on en surten les sis puntes de l’estrella. Per una banda, n’hi ha tres que es troben situades a Arres de Sos, casa Gabriel, casa Ton i casa Juanjo; per l’altra banda, i situades a Arres de Fos, hi trobem la casa Manuel Castet, casa Jaime Condó, casa Manolo Pena i l’ermita de Sant Fabià i Sant Sebastià.