Lleida
Noguera
404 h.
345 m.

Algerri

Algerri és una vila i municipi de la comarca de la Noguera, a Catalunya. Té aproximadament 386 habitants. L’economia del poble es basa en la ramaderia i l’agricultura de secà, tot i que els terrenys del sud del poble han estat recentment transformats en zona de regadiu gràcies a l’aigua que hi arriba a través del canal Algerri-Balaguer.

A la segona meitat del segle xvi el poble d’Algerri sofrí diverses epidèmies de pesta i el flagell de les bandositats. De l’agost a l’octubre del 1589 actuava per la Noguera i el Segrià una quadrilla de nyerros que s’havia refugiat al castell d’Algerri. El 1625, quan ja no hi havia lluites de bandositats, el municipi, que era constituït en règim de paeria, demanà un préstec a l’administració pobletana. Durant la Guerra dels Segadors, els planells propers a Algerri i els pobles veïns foren testimoni de les victòries del mariscal de La Mothe Houdancourt contra les tropes de Felip IV de Castella, mentre que la població d’Algerri i els llocs propers foren destruïts i restaren gairebé despoblats. La guerra del Francès i les carlinades acabaren de consumar la ruïna del seu antic castell.

Algerri, com a poble amb molta història, gaudeix d’una gran riquesa de tradicions i llegendes. També s’hi celebren diverses festes, algunes d’elles fortament arrelades en la història del poble. Les principals són les dues Festes Majors. La Festa Major d’Hivern se celebra en honor a la Candelària i Sant Blai , mentre que la Festa Major d’Estiu honora a Sant Bartomeu. Dins d’aquest actes podem destacar concerts, ballades de sardanes, cine a la fresca, ball, i sobretot una cursa molt emblemàtica que es realitza cada any durant la Festa Major d’Estiu: la Baixada de Carricotxes. Es tracta de baixar des de la part alta del poble utilitzant “carricotxes” fets per l’event.