Girona
Alt Empordà
155 h.
239 m.

Albanyà

Albanyà és un municipi de la comarca de l’Alt Empordà, a les Comarques Gironines.

La zona és habitada des de temps prehistòrics. Ho demostren diferents vestigis arqueològics, com ara el jaciment de la cova de la Pólvora i la tomba megalítica o cista de la Creu de Principi.

En el primer mil·lenni de la nostra era, hi varen arribar els àrabs, però no en queda cap rastre. Albanyà apareix documentat per primera vegada -amb el nom d’Albanianum- l’any 844, en un diploma del rei franc Carles el Calb a favor de l’abat Dòmnul, que hi va fundar en el 820 un dels monestirs benedictins més antics de Catalunya: Sant Pere d’Albanyà, que, a partir del 869, va passar a dependre de Santa Maria d’Arles (Vallespir).

Pels apassionats de l’astronomia, preneu nota! Albanyà és reconeguda com la millor localitat per a l’observació de les estrelles a causa de la qualitat del seu cel nocturn. De fet, aquest petit municipi gironí rodejat pels Pirineus, va ser reconegut en el 2017 pel International Dark-Sky Association (IDA) com el primer parc Internacional del Cel Fosc d’Espanya.

L’Observatori Astronòmic d’Albanyà disposa d’una tecnologia puntera capaç de visualitzar l’activitat solar, la dels planetes del sistema solar i, inclús, la d’asteroides i cometes a través del seu telescopi.

Deixa’t guiar per les estrelles en l’oasi de foscor de les nits d’Albanyà.