Lleida
Segrià
2567 h.
110 m.

Aitona

Aitona és una vila i municipi de la comarca del Segrià, Catalunya.

L’origen de la ciutat se situa en un antic castell sarraí, citat en documents de 1120, del qual encara es poden veure algunes restes situades sobre un pujol que domina la ciutat. L’església parroquial està dedicada a Sant Antolí. Va ser construïda en el segle XVIII i la seva façana és d’estil barroc. 

Prop del centre del poble es troba el santuari de Sant Joan de Carratalà. Es creu que la seva construcció és obra dels cavallers hospitalaris i que es va edificar en el lloc en el qual es trobava una antiga mesquita. El santuari, d’estil romànic, apareix citat en documents de 1168.

Dins del terme municipal també s’han trobat nombroses restes arqueològiques: despoblats i antics termes de Genó i de Carratalà, a més d’alguns jaciments prehistòrics (del començament de l’edat del ferro), ibèrics (poblat dels Vilars), romans (vil·les dels Filans i dels Plans) i musulmans.

En qualsevol època de l’any però, especialment, durant la primavera, els camps de fruita dolça d’Aitona es vesteixen de color oferint a l’espectador una vivència única, plena de sensacions, sabors, olors i dolces degustacions!