Barcelona
Baix Llobregat
12538 h.
105 m.

Abrera

Abrera és una vila i municipi de la comarca del Baix Llobregat i de la comarca natural del Montserratí. Situada cap a l’extrem nord de la comarca, a banda i banda del riu Llobregat. 

El visitant pot gaudir d’un patrimoni natural que inclou la zona per a l’observació d’aus del riu Llobregat; itineraris de natura pel Torrent Gran i la Riera del Morral del Molí, entre d’altres; i unes vistes impressionants des dels peus de la muntanya de Montserrat. 

Per altra banda, en l’àmbit històric-cultural, s’hi troba l’Església de Sant Pere d’estil romànic del segle XI; l’Ermita preromànica de Sant Hilari del segle VIII o IX; les runes del Castell de Voltrera del 1027; i l’Ermita de Sant Ermengol, del segle XVI. Finalment, també s’hi destaquen les restes d’una vil·la romana i el pou de glaç del Torrent Gran.

Fins fa unes dècades, Abrera era coneguda pels porrons, atès que els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. D’aquí que a la rotonda principal del municipi s’hi trobi l’escultura del porró del Rebato de Josep Sala.